Meseria de sudor este una foarte importantă – începând de la construcţiile impunătoare şi rezistente şi până la micile aparate care ne fac viaţa de zi cu zi mult mai uşoară. Plecând de la ideea că ştim cu toţii ce reprezintă sudura, haideţi să discutăm puţin despre cum poate un om obişnuit să înveţe să opereze un aparat de sudură pentru a realiza mici treburi prin gospodărie sau care sunt paşii de urmat pentru a începe o aventură în meseria de sudor.
Cum să înveţi să sudezi
Există mai multe posibilităţi de a învăţa să sudezi – unele mai practice decât altele. Bineînţeles, cel mai indicat este să faci un curs de specializare în domeniu, însă există şi posibilitatea de a învăţa practic de la cunoştinţe care cunosc deja această meserie sau chiar de pe internet, prin intermediul tutorialelor video.
Trebuie să ştiţi că sudura este o meserie solicitantă din toate punctele de vedere. Această meserie nu vă solicită doar fizic, ci şi mental, fiind nevoie de multă rabdare şi precizie atunci când sudaţi. Şi nu în ultimul rând, este nevoie de o protecţie pe măsură, mai ales în ceea ce priveşte faţa şi ochii!
Fă-ţi temele cu sârguinţă pentru a deveni sudor
Înainte de a începe să operezi un aparat de sudură fă-ţi temele foarte bine. Educă-te cu privire la tipul de sudură şi ce ţi se potriveşte mai bine. Fii cât mai specific în ceea ce îţi doreşti să faci odată ce stăpâneşti acest skill – vrei să sudezi ca hobby, să faci mici lucrări în gospodărie sau să devii un sudor profesionist şi să ai o carieră în domeniu? Răspunsul la aceste întrebări vor face paşii următori mai lini. În funcţie de obiectivul pe care ţi-l setezi învăţând acest skill poţi face pasul următor: găsirea unui curs în apropiere de tine pentru a face practică şi a obţine certificarea în domeniu.
E greu să înveţi să sudezi?
Depinde. La început poate fi intimidant să începi să operezi un aparat de sudură, dar după câteva încercări vei observa că este relativ uşor de învăţat. Bineînţeles, pentru a deveni expert în domeniu va fi nevoie de multă muncă, multă practică şi, foarte important, multă răbdare şi îndemânare! Gradul de dificultate va fi în funcţie de tipul de sudură pe care vrei să o înveţi.
Este posibil să înveţi să sudezi de acasă?
Deşi este recomandat să încerci să urmezi un curs sau să înveţi de la un profesionist, este posibil şi să înveţi să sudezi de unul singur, urmărind tutoriale video şi punând în practică. Însă mare atenţie la măsurile de siguranţă, atât în ceea ce te priveşte pe tine cât şi mediul din jur.
Bineînţeles, pentru te apuca de sudură ai nevoie în primul rând de un aparat. Opţiunile în acest sens sunt multiple. Noi îţi recomandăm un aparat de tip invertor pentru sudura MMA. Aparatul Rotakt MMA 160 sau 180 este monofazat şi se foloseşte pentru sudură în curent continuu prin procedeul MMA (acronimul MMA vine din engleză, de la „manual metal arc” (welding) şi se traduce prin „sudură manuală cu ajutorul arcului electric”).
Dacă aţi trecut de stadiul de sudor începător şi doriţi să vă extindeţi orizontul, atunci este posibil să fiţi nevoit să lucraţi în zone unde nu există o sursă de curent care să vă alimenteze aparatul de sudură. Astfel, achiziţionarea unui generator special pentru acest scop este mai mult decât necesar. În acest sens, puteţi apela cu încredere la generatorul de curent cu sudură ROTAKT ROGS190, acesta având o putere de 3.9 KW, 190 A, curent sudură. De asemenea, este dotat cu un kit de transport, sistem de protecţie la nivel scăzut de ulei, voltmetru şi ieşire de 12V.
Aşadar, acum că ai la dispoziţie informaţii şi unelte necesare, te poţi apuca de treabă! Însă reţine cel mai important aspect: citeşte instrucţiunile de utilizare ale aparatelor şi NU face rabat de la nici o măsură de siguranţă!
Dacă doriţi să fiţi la curent cu toate noutăţile pe care le publicăm şi promoţiile pe care le avem în desfăşurare, vă îndemnăm să accesaţi pagina oficială de Facebook Rotakt şi să daţi un like paginii pentru a primi în timp real fiecare actualizare pe care o aducem.