Intenționezi să îți completezi echipamentul de sudură sau ești în căutarea unui aparat dedicat sudurii cu cositor? În acest caz, un aparat de sudură tip invertor este indispensabil. Acesta ne permite să efectuăm sudurile cu ușurință pe materiale diferite: oțel, fier forjat, fontă sau inox. Invertorul de sudură reprezintă un echipament electric destinat sudării pieselor din metal, aparat care transformă curentul alternativ de la o rețea electrică în curent continuu, coborând tensiunea și mărind frecvența și intensiatea curentului. Spre exemplu, de la 230V curent alternativ la 20-40 curent continuu pentru sudură și o intensitate a curentului de până la 600A. Un invertor crește frecvența curentului de la 50Hz la 20.000-100.000 Hz.
Pornirea este asigurată de la un întrerupător care asigură o alimentare rapidă. Însă care sunt avantajele oferite de un aparat de sudură tip invertor? Merită să investim într-un astfel de aparat?
Este ușor de manevrat
Un aparat de sudură tip invertor este mult mai ușor de folosit decât un aparat de sudură clasic. Aparatul poate funcționa în continuu. Greutatea unui aparat de sudură tip inverter este de aproximativ 3,5kg-8kg spre deosebire de 15 kilograme cât cântărește un aparat clasic. Dacă ești nevoit să te deplasezi des alegerea unui model inverter îți va ușura munca. În plus, nu ocupă mult loc.
Este un aparat de sudură care oferă precizie
Un aparat de sudură inverter funcționează datorită unui dispozitiv pe bază de semi conductor. Această tehnologie garantează precizie în special atunci când vine vorba despre intensitatea curentului. În cazul unui aparat de sudură tradițional tensiunea este departe de a fi stabilă. Aparatul funcționează pe bază de curent alternativ ceea ce explică schimbarea de frecvență și de tensiune. Folosind un aparat de sudură tip invertor vei câștiga precizie.
Un randament ridicat
Un aparat de sudură tip invertor oferă un randament ridicat, cuprins între 89-90% spre deosebire de 50%, randament oferit de un aparat convențional. Diferența se situează la nivel de dimensiune a transformatorului. Cu cât acesta este mai mare, cu atât pierderea de energie va fi mai importantă. În ciuda faptului că principalele componente ale unui aparat de sudură invertor se încălzesc destul de rapid, beneficiază de un excelent sistem de răcire. Astfel, aparatul nu riscă să se supra încălzească.
O performanță excelentă
Dat fiind amperajul unui aparat de sudură de tip invertor propus pe piață (între 35-132) sudura devine o joacă de copil. Dacă ai de sudat un metal mai subțire poți regla puterea aparatului.
De ce merită să investești înr-un aparat de sudură tip invertor?
- Dimensiunile sunt reduse – tranzistorii invertoarelor sunt mult mai mici, prin urmare și volumul sau greutatea invertoarelor scade de câteva ori în comparație cu un aparat traditional de sudură.
- Mobilitate crescută – grație dimensiunilor și greutății reduse un aparat de sudură de tip invertor poate fi foarte ușor transportat și utilizat.
- Un consum scăzut de energie electrică, ceea ce face ca aparatul să poată fi folosit fără probleme și în jurul casei, conectat la rețeaua casnică de curent.
- Costuri reduse atât în ceea ce privește achizitia cât și în privința costurilor de operare; evoluția tehnologică și creșterea producției de serie au dus la scăderea prețurilor de achiziție.
- O stabilitate crescută a curentului de sudură atunci când sunt conectate la un generator electric.
- Productivitate superioară – invertoarele se încălzesc mult mai greu, acest avantaj se traduce prin creșterea duratei active de sudură, dar și a duratei de viață, în general.
- Versatilitate în ceea ce privește materialele sudate – oțeluri carbon, oțeluri înalt și slab aliate, oțeluri inoxidabile, fontă; în cazuri mai rare este folosit la sudarea pieselor de nichel, cupru și chiar aluminiu.
Dacă doriţi să fiţi la curent cu toate noutăţile pe care le publicăm şi promoţiile pe care le avem în desfăşurare, vă îndemnăm să accesaţi pagina oficială de Facebook Rotakt şi să daţi un like paginii pentru a primi în timp real fiecare actualizare pe care o aducem.
Entuziast IT, pasionat de WordPress, rețele de calculatoare și tehnologie. Manager în cadrul departamentului IT al companiei Rotakt, cu experiență vastă în implementarea și gestionarea soluțiilor digitale. Dedicat dezvoltării continue și explorării inovațiilor tehnologice pentru a oferi soluții eficiente și creative.