
Un hidrofor este un dispozitiv a cărui sarcină este aceea de a stabiliza presiunea în sistemul de apă. De asemenea, hidroforul previne pornirea și oprirea prea des a pompei de apă și face posibilă utilizarea apei care curge cu un flux la fel de intens din toate robinetele din casă. Sistemul unui hidrofor este format dintr-un rezervor pentru apă sub presiune, o pompă de refulare și un presostat. Sarcina hidroforului este de a asigura și menține presiunea adecvată a apei în sistemul de alimentare cu apă al clădirii.
Aceste dispozitive constau din cel puțin o pompă, vas sub presiune, presostat și supape (dispozitive de închidere, retur și siguranță). Numărul de pompe instalate într-un sistem depinde în principal de dimensiunea rețelei. Dimensiunea rezervorului și capacitatea pompei trebuie adaptate la consumul de apă dintr-o gospodărie. Cu cât consumul este mai mare, cu atât rezervorul este mai mare și trebuie selectată pompa mai eficientă. În cazul în care capacitatea rezervorului este prea mică, pompa va funcționa aproape tot timpul, ceea ce va scurta durata de viață a motorului său și va contribui la creșterea facturilor la electricitate.
Fiecare pompă are un număr strict definit de cicluri de funcționare într-o oră. Pompele care sunt utilizate în casele unifamiliale au în general cicluri de 20 până la 30 pe oră. Activarea mai frecventă a pompei decât cea prevăzută de producător poate cauza distrugerea acesteia și necesitatea înlocuirii sale cu una nouă. Sarcina sistemului de amplificare a presiunii este, prin urmare, de a limita numărul de porniri ale pompei și, astfel, de a prelungi timpul de oprire.
Acest lucru se datorează acumulării de presiune în rezervorul hidroforului și acumulării de apă suficientă pentru consum acolo atunci când pompa nu funcționează. Un hidrofor este necesar într-o instalație alimentată cu apă din puțul propriu, dar se poate dovedi util și atunci când instalația este conectată la o sursă de apă (atunci când presiunea la punctul de conectare nu este suficient de mare, astfel încât robinetele de la nivelul superior să nu poată să fie alimentat cu apă suficientă) sau când extrage apă din rezervoare nepresurizate (de exemplu, colectarea apei de ploaie).
Seturi de hidrofor tradiționale
Tipurile mai vechi de seturi de hidrofor sunt încă utilizate în mod obișnuit în casele unifamiliale. Rezervoarele unor astfel de seturi sunt relativ mari și, de obicei, cooperează cu pompe centrifuge cu autoamorsare. Pentru a le instala, aveți nevoie de o cameră adecvată, iar pentru o funcționare eficientă – întreținere adecvată și reglare periodică.
Camera în care se va putea monta un hidrofor tradiţional trebuie să aibă dimensiuni de 2 x 2,5 m în plan şi o înălţime de 2,5 m.
Funcționarea hidrofoarelor tradiționale poate fi supărătoare, în principal din cauza funcționării destul de puternice a pompei. Cu toate acestea, dacă dispozitivul devine brusc mai tare decât înainte – verificați dacă nu există aer în conducta de aspirație și purjați pompa, dacă este necesar. În hidrofoarele tradiționale, pot exista și pierderi de aer în rezervor. Acest lucru este cauzat, în general, de oxigenul care este dizolvat în apă. În acest caz, este necesar să reumpleți periodic airbagul pentru a preveni activarea prea des a pompei.
Un alt dezavantaj asociat cu utilizarea unui set de hidrofor tradițional este așa-numita apă putrezită din rezervor. Cel mai adesea, acest proces are loc atunci când apa conține compuși humici și este păstrată în rezervor pentru o lungă perioadă de timp. Acest lucru se aplică de obicei rezervoarelor care acționează ca rezervoare de rezervă pentru alimentarea instalației menajere în timpul întreruperilor de alimentare cu apă. Atunci singura metodă de prevenire a fenomenului neplăcut este golirea frecventă a rezervorului și curățarea acestuia. Tipurile mai vechi de rezervoare au de obicei o capacitate de 100 până la 300 l, ceea ce face în multe cazuri imposibilă dezasamblarea și curățarea minuțioasă a acestora, prin urmare au o fereastră de vizualizare specială prin care este posibilă curățarea rezervorului fără manipulări inutile.
Reglarea presiunii
Presiunea maximă a apei în rezervor este de 3 bar. Este foarte important să setați corect funcționarea sistemului de amplificare a presiunii. Determinați presiunile maxime și minime necesare pentru a funcționa pompa. Sistemul de amplificare a presiunii trebuie să funcționeze fără probleme și după cum este necesar. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este de asemenea necesar să se determine cantitatea de aer care va pompa apa cu presiunea necesară în sistem. Perna de aer din hidrofor ar trebui să ocupe 1/3 până la 3/4 din volumul rezervorului, cu umplerea maximă a acestuia cu apă. În caz contrar, poate constitui doar documentația tehnică a unor modele date de hidrofoare.
Dacă doriţi să fiţi la curent cu toate noutăţile pe care le publicăm şi promoţiile pe care le avem în desfăşurare, vă îndemnăm să accesaţi pagina oficială de Facebook Rotakt şi să daţi un like paginii pentru a primi în timp real fiecare actualizare pe care o aducem.
Entuziast IT, pasionat de WordPress, rețele de calculatoare și tehnologie. Manager în cadrul departamentului IT al companiei Rotakt, cu experiență vastă în implementarea și gestionarea soluțiilor digitale. Dedicat dezvoltării continue și explorării inovațiilor tehnologice pentru a oferi soluții eficiente și creative.